Vad snackar de om egentligen?

Vad snackar de om egentligen?

På den här sidan ska jag försöka ge lite klarhet i och sprida lite ljus över en del utvalda ord som används i vården och kanske inte alltid är så lätta att förstå. Man kan alltid googla på ord eller så kan man även titta i Diabeteshandboken som bara finns på internet för en del bra förklaringar som är enkla att förstå. Även jag som gammal diabetiker har ibland svårt att veta vad som sägs och har man även kanske inte en riktigt bra relation till den vårdnadshavare man besöker så frågar man inte gärna. Jag tror alltså inte att jag är ensam om dessa funderingar kring svåra ord och uttryck.

Så vi gör ett försök att reda ut dom här och nu. Tänk på att jag har ändrat eller förkortat i förklaringar till dom olika orden och försökt förenklat förklaringarna. Du kan själv hitta allt på nätet eller fråga ditt vårdteam.

Den här informationen: ”Vad snackar de om egentligen?” kommer byggas på med mer information över tid. Saknar ni något ? Eller tycker jag ska lägga till något, så låt mig veta.

HbA1c

Detta är troligen det första ord du kommer i kontakt med inom diabetesvården. Förr i tiden kallades det ”skvallersocker”. Man påstod att man kunde se när en patient ”fuskat” med maten och ätit eller druckit något som man inte borde göra som diabetiker. Detta är då inte sant på något sätt fast man tror det om man tittar på en blodsockerkurva.

Nej det handlar om vilket medel blodsockervärde du haft under en period om 6 till 8 veckor. T.ex. Om du har blodsockervärde som pendlar mellan 6,5 till 11 hela tiden så tar man medelvärdet där och drar ut det under den perioden vilket då blir ett HbA1c.

Det är viktigt att ha ett så bra inställt värde som möjligt för att minska risken för komplikationer i framtiden.

Neuropati = Enkel nervskada.

Detta uppstår i fötterna på grund av att signalerna som finns på fotsulorna är borta. Kort förklarat så om du trampar på en liten sten så känner inte fotsulorna av detta och kan inte signalera smärta eller obehag. Är du drabbad av detta så ska du inte gå barfota varken ute eller inomhus. På det sättet skyddar du fötterna från ev skador som oftast tar lång tid att behandla. Då du är drabbad av känselbortfall i samband med detta så är det extra noga att du har koll på dina fötter dagligen. Man kan även ha en känsla av muskelsvaghet och smärta.

När detta pågått ett tag så får man en ständig ostadighet och det uppstår en osäkerhet när man går och står. Personligen så har jag yrsel i kombination med detta och ibland när jag reser mig känner jag inte att mina fötter har kontakt med underlaget.

Så snälla, Ha koll på era fötter varje dag. Sök vård om du upptäcker att det är rött eller på väg att bli sår. Vänta inte utan kolla upp det.

Charcotfot = Skador på fotskelettet.

Charcotfot är en skada som uppstår i fotens skelett. Här ändras fotens normala anatomi.

Nervskador som leder till att foten har nedsatt känsel och leder till instabilitet/ostadighet vilket i sin tur kan leda till stressfrakturer på grund av att benet blir kalkfattigt och skört.

En charcotfot känner du av genom att foten känns ”rundare” på fotsulan det finns säkert andra sätt men du kommer känna av viss smärta i samband med gång, som bör undvikas tills  en läkare har fastställt om det är en charcotfot. Tillståndet har lång och omständlig behandling..

Polyneuropati = Flera nervskador.

Då detta är en större nervskada så kan vi knyta den till ovanstående text men lägga till att det oftast börjar i benets nerver och på sikt går uppåt i benen. Detta kan även ge besvär i händer och underarmar.

Det finns inget sätt att bli av med detta  men det finns läkemedel som kan lindra besvären. Har du dessa besvär så prata med din vårdgivare.

Kroniskt kompartmentsyndrom = Muskel sväller och stoppar blodflödet.

Detta uppstår när en muskel i benet sväller och på så sätt skadar närliggande blodkärl och nerver. Det goda med detta är att om det upptäcks i tid så blir det bra med rätt behandling.

Notera om du tror att du har drabbats av detta så har du svullna kroppsdelar, mycket smärta både i vila och vid ansträngning, tappad känsel samt svårt att röra det drabbade benet.

Retinopati = Sjukdom i näthinnan (som finns i ögat).

Retinopati är en sjukdom i näthinnan som finns i ögat. Denna kan leda till synnedsättning och senare även till blindhet. Detta uppkommer på grund av att näthinnans blodkärl förändras. Ca 60 % av alla diabetiker drabbas av retinopati.

Behandling sker med ögonlaser där man stoppar blödningar och tillväxt av onormala blodkärl. Lasern bränner igen de skadade kärlen. Laserbehandlingen ger sämre mörkerseende och något försämrat synfält.

Glaskroppskirurgi = Ögonoperation. (Vitrektomi).

Glaskroppen kan bli blodfylld och detta åtgärdas genom en operation i ögat. ( Låter äckligare än vad det är) Man gör denna för att blodet och bitar av glaskroppen som lossnat gör att synskärpan blir suddig. Det kan även vara så att glaskroppen drar i näthinnan så den lossnar.

Be din ögonläkare om mer information och se till att du får svar som du förstår.

Glaukom = Grön starr.

Här ökar trycket inne i ögat och blodkärlen pressas ihop. Synnerven förtvinar.  Detta leder gradvis till synnedsättning utan behandling kan du bli blind. Glaukom behandlas med ögondroppar och laserbehandling även vissa läkemedel kan sättas in.

Diabetesnefropati = Njurskador.

Så många som 20-40 % av alla diabetiker får någon form av njurskador. Det uppstår vid höga blodsockervärden skadar dom små blodkärlen i njurarna som gör att njurens filterfunktion blir sämre. Detta gör att njurarnas funktion som är att rensa minskar.

Diabetes och depression.

Många diabetiker har depression och den ska man inte förneka. Depressionen kan göra det svårare att hantera sin så viktiga egenvård. Att få en kronisk sjukdom som du dagligen dygnet runt år ut och år in måste ta hand om är överväldigande. Vissa perioder är man så trött så man orkar inte med att ”serva” sin diabetes med önskade resultat. Ett nytt ord som kommit kring detta ämne är ”diabetesslitage”. Viktigt för dig är att få en kurator eller psykologkontakt. Tyvärr är dessa bristvara inom diabetesvården idag. Det finns samtalsterapi och läkemedel som kanske kan lätta upp tillvaron.

Tror du att du har depression så ska du tänka på dina sömnvanor och eventuella aptitstörningar. Du bör även ha koll på humöret då det kan svänga ganska snabbt.

Till sist!

Till sist några ord från mig personligen. Glöm inte bort din egenvård dom 4:a hörnstenarna som ni kanske fått information om.

  • Blodsockerkontroll
  • Medicin
  • Motion
  • Kost

Har man en god kontroll på detta så kan man leva ett gott liv. Undvik höga värden då dessa kan hjälpa till att skapa komplikationer längre fram i livet. Förr så var det totalt förbud på att äta och dricka vissa saker. Idag är det en aning enklare du kan äta och dricka det mesta dock inte hur mycket som helst och inte varenda dag.

Gör gärna ett besök hos en dietist kopplad till diabetesteamet och ställ frågor om mat och dryck.

Motion? All rörelse räknas. Rörelse 30 minuter om dagen gör att ditt blodsocker håller sig ganska stabilt. Du behöver inte ut och jogga eller gå på gymmet. Du. Kan röra dig med några rörelser hemma och du kan dammsuga eller bara gå ut och gå en sväng. Jag tycker ibland att alla dessa träningsgrupps kan var lite för mycket då vissa av oss har komplikationer vilket gör saker och ting lite jobbigare att göra. Och en stor del av typ 2 diabetiker är äldre. Men rör på dig efter bästa förmåga.

Kost? Mycket grönsaker är bra i kombination med vad nu vill äta. En del föredrar LCHF eller andra alternativ. Testa dig fram ät och vänta 1-2 timmar kolla sedan ditt blodsocker så ser du reaktionen på det du åt.

Tips! Desto ljusare mat och bröd desto högre blodsocker desto mörkare mat och bröd jämnare/lägre blodsocker.

Tveka aldrig att prata med ditt vårdteam! Dom finns där för dig. Skäms inte om du är missnöjd du kan byta ut ditt vårdteam.

© 2020 Alla rättigheter tillhör
Leena Graaf & Diabeteskunskap
www.diabeteskunskap.se
leena@diabeteskunskap.se

November 2020.

Jag har diabetes.

Har du själv eller någon nära fått diagnosen Diabetes?

Hur kan jag hjälpa?

Är du nära anhörig eller en underbar medmänniska helt enkelt?

Tips och Trix.

Lite extra tips och trix som kan vara bra att känna till. Varsågod.