Hjälp! Jag har diabetes.

Hjälp! Jag har diabetes.

Har du själv eller någon nära fått diagnosen Diabetes? Troligen har det kommit en hel drös med information om sjukdomen och en hel del ”pekpinnar” att följa och att göra. Värden som måste följas notoriskt och egenvård att utföra. Känns det som om livet tog slut?

Lugn det gör inte det. Livet fortsätter fast i en annan linje, man behöver tänka om en del och det är inte jätteenkelt. Tro mig jag vet.

Men vad kan man göra och vad kan man inte göra då?

Jag personligen säger. Börja med att luta dig tillbaka och andas. Ta sedan hjälp av någon nära att diskutera igenom den diagnos du fått och vad det innebär. Titta på hur du lever idag. Gå igenom informationen du fått från vården.

Lär dig dina fyra hörnstenar i en god egenvård: Maten, Motionen, Blodsockerkontroll och Medicinen.

När du sen träffar din sköterska eller läkare kommer det samtalas kring dessa 4 punkter. Om vi säger att det i dag finns ca 500 000 diabetiker i Sverige. Så finns det 500 000 olika sätt att sköta sin diabetes på. Så ingen diabetiker är den andra lik och det som fungerar för en person kanske inte fungerar på en annan. Men man kan alltid tipsa varandra och lyssna in.

  • Du måste inte sluta äta all mat.
  • Du måste inte sluta med något glas vin ibland.
  • Du måste inte sluta äta godis eller en tårtbit osv.

MEN du ska absolut inte vräka i dig 7 dagar i veckan. Allt är ok att göra någon gång ibland.

  • Du behöver tänka den gamla hederliga tallriksmodellen när du äter.
  • Du behöver tänka på vad du dricker, är det sockerhöjande eller inte.
  • Det är inte hela världen om du missar en promenad en dag.

Kort och gott du kan leva vidare men ska ha en god egenvård och lära känna din sjukdom och vad du reagerar på. Detta lär man sig genom att ha koll på sitt blodsocker om det går upp eller ner.

  • Är man låg i sitt blodsocker behöver du äta direkt.
  • Är du hög i ditt blodsocker så ta en promenad eller om det inte fungerar för stunden och du har tillgång till sprutor, ta en extrados insulin. (Här skiljer sig Typ 1 & 2 från varandra)

När du börjar din diabetesresa kommer du snart lära dig vad som fungerar och inte fungerar just för dig. Inlärningen av diabetes tar tid och när man tror att man har den i sitt grepp så kan det hända att den ändrar inriktning. Hur du reagerade på vissa saker för 2 månader sen kanske inte gäller längre. Detta skapar en del oreda men återigen så lär man sig.

Diabetes innebär att man lär om och börjar om hela tiden. Dina doser ändras, dina måltider kanske blir annorlunda, du rör på dig mer än tidigare, du är stressad, du är sjuk (maginfluensa eller förkyld) ja i princip allt påverkar dig. Det kommer dagar som är toppenbra och det kommer dagar som är mindre roliga.

Det är mycket som ska in i huvudet och en massa man ska lära sig på vägen därför säger jag, sitt ner och andas. Kontakta en nära och få hjälp med att gå igenom allt. Man hanterar inte detta hela vägen själv. (Tro mig jag har testat)

Det finns idag olika former av diabetes. Dom vanligaste som man pratar om är Typ 1 diabetes och Typ 2 diabetes. För många år sedan fick jag en väldigt enkel förklaring på skillnaden.

  • Typ 1 diabetikers bukspottskörtel dör (ungefär som blindtarmen) Därav måste man ta sprutor resten av livet för att få i sig insulin.
  • Typ 2 diabetikers bukspottskörtel går helt enkelt i pension. Den producerar en viss del insulin men inte tillräckligt mycket vilket gör att det i regel behandlas  med att ta tabletter och ha en god egenvård.

Gemensamt som ni läser har dessa 2 att man behöver ha god egenvård.

Jag tänker inte fördjupa mig i dom olika diabetesvarianterna utan håller mig till Typ 1 och Typ 2. Det finns 3 till olika diabetesvarianter. Vill ni läsa mer om forskningen kring detta kommer ni hitta nyttiga länkar på ”länksidan”.

Om vi nu ska återgå till detta med kunskap och god egenvård.

Desto mer kunskap du skaffar dig om din diabetes desto lättare kommer det att gå för dig att förstå den. Egenvården är grundstenarna i din vård. Ditt diabetesteam är din medicinska högra arm, din omgivning är din vardagliga högra arm.

Termometern du ser till vänster är en skala på olika blodsockervärden och nivåer.

Den här visar på höger sida dagliga värden så kallade ”stick-i-fingret” som man tar varje dag. På vänster sida ser ni det vi kallar för ”skvallersocker”. Det är ett genomsnittligt uträknat värde under en period om ca 3 månader.

Som du ser på termometern så bör man ligga under eller i närheten av ett ”skvallersocker” på 52. Det motsvarar dagliga sockervärden på ca 8,4.

Man behöver komma ihåg att efter måltid ökar värdet men det går ner igen efter någon timme så du behöver inte få panik här. Det är som det ska vara. Även personer utan en diabetesdiagnos åker samma berg-och-dalbana. – Allt du stoppar i munnen reagerar blodsockret på.

För att reglera sitt blodsocker och hålla det på en bra nivå så är vi återigen inne på att ha en god egenvård. När man har värden ovanför den gröna markeringen så är det för höga värden. Vilket i sin tur inte är bra för det lägger grunden för följdsjukdomar. Att man har höga värden ibland är OK men du bör inte ha det hela tiden för att undvika följdsjukdomar såsom ögonskador, uppkomst av fotsår, hjärt-kärlproblem samt neuropati.

Vi har olika sätt att testa vårt blodsocker på. Oftast så har Typ 2 diabetiker en blodprovstagare och en mätare samt en rund burk med teststickor i. Detta är vad vi kallar för att ”sticka-sig-i-fingret” grejer. Här måste man ta blodprovstagaren för att få lite blod att lägga på teststickan som ska in i mätaren. Mätaren talar om efter ett antal sekunder vad du har i blodsockervärde.

Typ 1 diabetikern har i regel en så kallad ”plupp”. Det är en liten vit knapp som sitter på överarmen eller i dess närhet. Den scannar man antingen med sin mobiltelefon eller med en separat scanner. Här får man värdet direkt. Personligen tycker jag alla diabetiker ska ha en ”plupp”.  Då det är smidigare än att hålla på med ”stick-i-fingret”.

Låga blodsocker är under 3-3,5 här måste man äta. Har du tillgång till druvsocker eller en vanlig sockerbit? Ta det direkt. Därefter behöver du få i dig mat för att få upp blodsockret i normal nivå. Har du över 12-13 så behöver du få blodsockret att sjunka. En promenad eller ett varv med dammsugaren kan fungera. Tar du insulin med sprutor kan du ta en extra dos med insulin.

Jag har diabetes.

Har du själv eller någon nära fått diagnosen Diabetes?

Hur kan jag hjälpa?

Är du nära anhörig eller en underbar medmänniska helt enkelt?

Tips och Trix.

Lite extra tips och trix som kan vara bra att känna till. Varsågod.