Hur kan jag hjälpa?

Hur kan jag hjälpa?

Hur kan jag hjälpa min närstående eller min vän eller bara rent allmänt? – Är du nära anhörig eller vän eller helt enkelt en underbar medmänniska?

Att få diagnosen Diabetes är en väldigt turbulent situation. Tankarna flyger genom huvudet och det ”lilla” man kanske kan om sjukdomen är i regel inte så kul. Under mina 40 år och även likasinnade med mig har vi hört mängder med saker under årens lopp som mest är av ren välmening men som ändå kan slå så fel.

Det är viktigt att även du är påläst inom diabetes och inte bara går på hörsägen.

Att hela tiden få höra: ”Kan du äta det där? Ska du ha något att äta? Har du tagit din medicin? Vad har du i blodsocker? Har du motionerat idag? Jag vet att det är kalas och du inte kan äta kakor eller tårta så jag gjorde en knäckebrödssmörgås till dig.”

Ja, lite så här låter det oftast runt omkring oss i olika sammanhang. Det är bättre att vi får berätta för dig vad vi vill ha eller vad vi kan äta. Och att du frågar om vår dag med motion och medicin.

  • Ta gärna ett samtal med oss så svarar vi om du undrar det blir oftast lite enklare.
  • Ber vi dig om en ostmacka och mjölk så behöver vi det nu, inte efter frågor om Varför.

När man vill i alla välmening hjälpa till så gör man det bäst genom att lära sig och läsa på samt fråga och diskutera sjukdomens olika ”lynnigheter”. För diabetes har en enorm mängd med ”lynnigheter” som inte ens vi diabetiker förstår och inte sjukvården heller.

Om du ser en person på gatan som inte mår bra. Kontrollera om personen behöver hjälp genom att fråga om den inte mår bra och behöver hjälp. Försök se om personen har någon form av ID bricka där det står om en sjukdom. Brukar vara armband eller halsband. Fråga personen vad den behöver och se till att personen kan sitta ner någonstans.

Är personen talbar så brukar man ta ett blodsocker för att se om personen är på väg in i koma. Om personen inte är kontaktbar. Ring 112 BUMS.

Idag har vi även moderna mätinstrument som ser ut som knappar vilket på sommaren är enkelt att upptäcka.

Folk tror att det är inbyggda GPS:er, Inbyggda mobiltelefoner, avläsare till kommunala medel, ja alla olika saker men det är alltså en sensor till att mäta blodsockret med istället för att ta blodprov i fingret. Sensorn är en liten rund vit knapp som vi kan läsa av med hjälp av mobiltelefonen eller en speciell handenhet.

Våra värden är egentligen indelade i 2 delar, Lågt eller Högt.

Dessa behandlas olika baserat på diabetikern själv och även vilken form av diabetiker du är. Är du osäker på detta så gör ingenting utan vidare direktiv. Det finns tyvärr även folk som ljuger och säger att dom är diabetiker för att få en taxi snabbare eller gå före i en kö o.s.v. Jag har själv råkat ut för detta.

Vid ett tillfälle var vi ute och mina kompisar kom in och sa att det var en tjej som behövde insulin för hon var dålig och skulle beställa en taxi så hon kunde hämta sitt insulin. Jag har alltid med mig insulin när jag är ute och detta var på den tiden jag hade sprutor. Jag gick ut och pratade med tjejen och sa att vi kollar blodsockret så kan du få insulin av mig. Varpå hon började backa undan. Varningsklockor för mig innebar detta. Vi lyckades få fram ett telefonnummer till hennes pojkvän som bekräftade min misstanke. Hon ljög enkom för att få en taxi snabbare. Detta är ett direkt fruktansvärt beteende.

Så hur ska man hjälpa någon som man tror är sjuk? Ta reda på fakta i den mån det går. Men det absolut viktigaste är att lyssna på personen. Lyssna och gör som den säger. Tro nu inte att vi inte vill ha er hjälp för det vill vi och vi uppskattar det väldigt mycket. Så fortsätt hjälp om du kan. Men glöm inte att lyssna.

Är ni nu vänner som umgås eller nära anhörig, försök prata om personens diabetes för att lära dig om mer om personen i din närhet. Det kan underlätta i ert framtida umgänge och du behöver inte fundera så mycket kring personens sjukdom. Att vara förberedd räcker gott och ger även en viss trygghet för oss diabetiker i vårt umgänge med er.

Du som person kan kanske känna en viss trygghet i ett eventuellt bemötande med andra diabetiker i andra sammanhang.

Ring alltid 112 om du är osäker i en hantering av en diabetiker.

Jag har diabetes.

Har du själv eller någon nära fått diagnosen Diabetes?

Hur kan jag hjälpa?

Är du nära anhörig eller en underbar medmänniska helt enkelt?

Tips och Trix.

Lite extra tips och trix som kan vara bra att känna till. Varsågod.